Hundar och mat

Vad hundar äter varierar oerhört mycket från ras till ras. En labrador kan äta i princip vad som helst utan att bry sig, medan andra raser är mycket mer kräsna.

Vissa hundar kan faktiskt äta i stort sett allt den hittar, så det gäller att vara uppmärksam som ägare och städa undan farliga saker. Synålar, tamponger och strumpor är bara några exempel som hundar har smällt i sig.

Mycket beror naturligtvis också på ägaren, och vad han/hon har vant hunden vid. Det kan t.ex. vara så ett en hund som är uppvuxen på oxfilé, vägrar att äta något annat kött. Ja, tro det eller ej men sådana hundar finns!

Andra hundar vill istället ha ketchup på potatisen, annars rör den inte tallriken. Hundar, precis som andra djur är också individer, och så är det även med människor. Allt beror på personligheten.

Det är dock viktigt att även om din hund är matglad och kan äta det mesta, måste du vara försiktig med vad du ger den. En del människor ger sina hundar hundmat och foder, medan andra lagar vanlig mat till hunden, vilket veterinärer kan vara positivt inställda till. Tänk i så fall på att inte krydda maten, som t.ex. currykyckling, för då riskerar du att få springa ut en gång i kvarten hela natten. Deras magar är känsliga för saker som inte människor reagerar på. Ta bort små ben från fisk eller kyckling och lägg inte på en massa sås. Vanlig husmanskost som köttbullar, potatis, ris, blodpudding och enkel mat kan vara helt ok, men kolla alltid först hur din hund reagerar.

Hundgodis

Många hundägare brukar då och då ge godis till sin hund om den har gjort något bra. Att ha det i fickan när man tränar hunden, är en bra idé. Tuggleksaker är också bra för hundens tänder. Vissa godbitar ska man dock se upp med. Det finns hundgodis från Kina som har gjort hundar sjuka med fanconis syndrom. Annat godis som USA godis eller vanligt lösgodis ska man nog också akta sig för att ge sin hund. Låt det vara till för människor!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *