Hundar och intelligens

Efter serien om “Lassie”, eller avsnitten på “Saltkråkan” med Tjorven och Båtsman, den store, härlige St. Bernhardshunden som förstår minsta lilla vink, är nog alla överens om att hundar är smartare än man tidigare trott.

Alla är förhoppningsvis numera medvetna om att hundar är oerhört intelligenta djur som t.o.m. kan utveckla ett ordförråd. De förstår med andra ord vad ägaren säger, till viss del. Förr trodde folk att det bara var tonfallet som hade betydelse för en hunds tolkning av sin mattes ord, men det stämmer alltså inte.

Hundar kan också lära sig räkna och anses vara ungefär lika smarta som ett barn på två år. Du kan alltså lära din hund mycket enkel matematik.

De raser som anses vara de mest iögonfallande när det gäller intelligens är bordercollien, schäfern, och vare sig du tror det eller ej, kommer faktiskt pudeln på första plats i olika studier.

Dobermann, labrador, rottweiler och hör och häpna, den lilla hundrasen papillon, är andra mycket intelligenta raser. De hundar som tillhör det lite mer obegåvade släktet, om man kan säga så, är afghansk vinthund och engelsk bulldogg. De anses som mindre smarta. Även chow-chow ligger ganska lågt på listan, vad intelligens beträffar.

Testa din hund

Vissa hundkännare påstår att man kan snabbtesta sin hund. Om hunden lär sig ett kommando efter ca fem gånger, räknas den som väldigt smart. Om det tar 30-40 gånger innan den begriper, är den lite dummare. Det är upp till dig som ägare att prova på!

Detta kan dock tas med en nypa salt, eftersom intelligens hos hundar och djur och även hos människor kan avgöras på olika nivåer. En hund som t.ex. är oerhört duktig på en sak kanske är sämre på en annan. Intelligens kan ju mätas på olika sätt.

Hos sällskapshundar spelar också ögonkontakten stor roll, vilket inte ska förväxlas med vargar som kan bli aggressiva om man tittar dem i ögonen. Men vanliga hundar tittar sina ägare i ögonen för att förstå vad det är de vill. Människan har avlat fram ett beteende hos hundar som liknar en del av deras eget, människor emellan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *