Olika hundraser och deras användningsområden

28Brukshundar

Man vet inte exakt hur många hundraser det finns i världen, men det antas vara mellan 500-600 st.

Dessa olika hundar kan användas till mycket, beroende på vad ägaren efterfrågar eller behöver.

Det finns brukshundar där man räknar de hundar som t.ex. används till assistans, som ledarhundar och terapihundar. Dessutom finns det hundar som tränas till att förvarna om ägaren har en speciell sjukdom, t.ex. epilepsi. Hundarna som även kallas “alarmerande hund” känner på sig saker mycket starkt och kan känna av om ägaren inom kort kommer att få ett anfall. Andra områden som brukshundar används inom är vakt, vallning och inom räddningstjänsten och polisen samt att hitta droger och liknande. Schäferhundar (som också används inom andra områden), labradorer, bordercollie, australian shepherd och rottweiler är exempel på hundraser som används inom dessa uppdrag. Rottweilern används dessutom inom försvaret.

Sällskapshundar

Andra raser används helt enkelt bara som sällskap eller för att sprida glädje hos folk och har en lugnande effekt, även om dessa också kan användas till annat ibland, som t.ex. assistans. Labradorer, golden retriever, pudlar, cocker spaniel, yorkshire terrier och många småhundar som chihuahuan är mestadels sällskapshundar.

Jakthundar

Beroende på vad man jagar, tar man hjälp av olika hundraser som är framavlade just för ett specifikt byte som kaniner, fåglar eller vad det nu må vara.

Blodhundar, settrar, stövare, tax och olika terrierhundar som tysk jaktterrier är exempel som är vanliga här. Ursprungshundar som olika älghundar, björnhundar, hokkaidon och jämthunden används till rejäla rovdjursjakter.

Drag- eller slädhundar

I vissa landskap där man behöver hjälp med lättare transporter kan draghunden utnyttjas. Huskyn och grönlandshunden är hundar som har en enorm uthållighet och tycker om kalla klimat, vilket gör att den används som draghund eller slädhund i nordliga fjälltrakter eller områden med snö.

De älskar att arbeta och behöver mycket stimulans.

Sennenhundarna brukar istället användas till att dra kärror.

Spårning och lydnad

Det finns också hundar som ägaren visar upp som utställningshund eller tävlar med i olika hundsporter som agility och spårning. Dalmatinern är en känd lydnadshund men även collie, beagle, vissa terrierhundar och schäfrar passar in på det.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *