Att skaffa hund

Tillhör du en av många som också anser att hunden är människans bästa vän? I Sverige finns det mer än 800 000 hundar, och svenskarna fortsätter att skaffa hund.

Att vara hundägare är oftast en underbar upplevelse och det ger ett oumbärligt sällskap som många känner att de inte vill vara utan. Många ensamma personer väljer att skaffa hund av just den orsaken.

Men det gäller dock att tänka igenom beslutet att skaffa hund, en extra gång. En hund, precis som övriga djur, kräver mycket skötsel och underhåll. Det gäller inte bara att knalla ut på promenad i ur och skur varje dag, utan även att ge dem mental stimulans, rätt näring och vara på det klara med att veterinärbesök kostar mycket pengar. Blir din hund sjuk, kan man ju inte bara strunta i sjukbesöket. Tänk på att en hund är en levande varelse.

Vanliga och ovanliga raser i Sverige

Den vanligaste hundrasen, beräknas fortfarande vara labradoren. Den är mycket snäll, älskar mat och vattenbad och är en bra familjehund. De är kända för att inte ha någon mättnadskänsla och kan i stort sett glufsa i sig vad som helst, så det gäller att vara uppmärksam så de inte får i sig något farligt. Labradoren används också som blindhund.

Schäfrar är också en vanlig ras, liksom golden retrievern.

Den mest ovanliga hundrasen i Sverige heter appenzeller sennenhund eller briquet griffon vendeen. Den sistnämnda finns det bara ett fåtal av i hela landet. De ser ut som en blandning av en pudel och en terrier, och kommer ursprungligen från Frankrike, vilket namnet avslöjar. De används ofta som spårhundar.

När kan man ta hem hunden

När valpen är ca 8 veckor gammal, brukar man i regel få hem den. Det är bra om man kan ta med något hem, som påminner den om mamman eller syskonen, så den inte blir alltför konfunderad och stressad den första tiden.

De flesta skaffar hund under vår-och sommarmånaderna, förmodligen för att det är enkelt att ta ut den innan den blir rumsren. Dessutom är det nära till semestern, för din nya vän behöver mycket uppmärksamhet.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *