Att hitta en kennel eller uppfödare

Valet av rätt uppfödare är lika viktigt som valet av hundras. Man bör hitta en uppfödare som vet mycket om rasen och som du kan ha en fortsatt bra relation till om något oväntat händer. Om man t. ex. tvingas lämna bort hunden efter en tid av olika anledningar, kan man tryggt vända sig till uppfödaren, som troligtvis känner någon annan som kan ta emot hunden. Även andra frågor du eventuellt har om din hund kan ställas direkt till uppfödaren, det kan handla om uppfostran, utfodring och annat. En del anordnar kennelträffar där du kan träffa andra hundägare som har samma ras som du.

Svenska Kennelklubben

Det enklaste sättet att hitta en uppfödare är att ta kontakt med SKK (Svenska Kennelklubben). De har information om en mängd olika uppfödare och kennlar som de dessutom ställer höga krav på, så härigenom kan du känna dig trygg. Det finns många regler gällande uppfödarnas miljö, försäljning av valpar och hur valpen ska hämtas när tiden är mogen för dig att ta hem den.

  • Varje ras ska ha det som är typiskt för den.
  • Valpens föräldrar får inte ha några sjukdomar.
  • Stamtavlan ska vara korrekt utfärdad.
  • Veterinärbesiktning och ID-märkning av valpen.

Man kan naturligtvis gå via någon annan kennel som inte samarbetar med SKK, kanske om du redan känner någon, men se till att de uppfyller samma krav som enligt Svenska Kennelklubben, så du inte får en negativ överraskning. Många som har köpt valpar i trånga djuraffärer utomlands, har tvingats utstå både sjukdom och död vad gäller hunden, så om du köper en hund utomlands ska den utländska kenneln vara erkänd av SKK.

Till dig som är uppfödare

Som hunduppfödare kan du kontakta SKK för att lägga upp annonser om din valpkull. Men du måste som sagt följa en hel del regler innan du blir godkänd. De har avelsrekommendationer och andra regler som man hänvisas till.

  • Tikar över 10 år får inte föda fler kullar.
  • Har du över nio vuxenhundar måste du ha tillstånd från länsstyrelsen.
  • Hundarnas rastgård ska ha en korrekt storlek.

Mer finns att läsa på SKK:s hemsida.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *